Használati minta külföldi kiterjesztése

Közvetlen nemzeti bejelentés külföldön:

A Párizsi Uniós Egyezmény által a szabadalmi bejelentések kiterjesztésére biztosított 12 hónap határidő a használati minta bejelentések esetében is igénybe vehető. Ennek kapcsán itt is az az egyik fő kérdés, hogy ennyi idő alatt mennyire lehet eldönteni, hogy mely országban, illetve régióban van szükség a jogok bejegyeztetésére. Ez az idő, figyelembevéve az általános gazdasági törvényszerűségeket, gyakran nem elegendő, mert egy adott régió vagy célpiac kapcsán nem érkeznek meg a megfelelő visszajelzések.

Kiterjesztés a PCT eljárás igénybevételével:

A használati minta kiterjesztésénél is igénybevehető a Szabadalmi Együttműködési Egyezmény (PCT), amely a bejelentő számára azt a lehetőséget biztosítja, hogy a használati minta kiterjesztése esetén annak eldöntését, hogy konkrétan mely országokra vonatkozóan szeretné kiterjeszteni a bejelentést, időben kitolja az elsőbbségtől számított 12. hónapról az egyes PCT tagállamok által biztosított 30. illetve 31. hónapig ( Egyes országokban eltérő a végső határidő).

A PCT bejelentés a fentiek mellett még egy kutatási jelentést is biztosít a bejelentő számára, amely segít a téma védési esélyeinek a felmérésében.

A PCT eljárás folytatásaként, legkésőbb a bejelentés elsőbbségétől számított 30., illetve 31. hónapon belül szükség van a nemzeti, illetve regionális eljárások megindítására.

Kiterjesztés az Európai Szabadalmi Egyezmény (EPC) alapján:

A PCT eljárás folytatásaként, vagy a magyar elsőbbség alapján 12 hónapon belül illetve szabadalmak esetében közvetlenül is lehetőség van a témára vonatkozó európai szabadalmi bejelentés benyújtására. Ekkor az ügyben eljáró Európai Szabadalmi Hivatal folytatja le a továbbiakban a szabadalmazási eljárást, és hoz döntést az európai szabadalom megadása kapcsán.

A megadott európai szabadalmat a megadás meghirdetését követően az EPC egyes tagállamaiban „hatályosítani” kell. Ezt követően az európai szabadalmat, mint nemzeti szabadalmakat kell fenntartani, az egyes országokra vonatkozó speciális szabályok szerint.

Minden Jog Fenntartva! - All Rights Reserved! - VTP © 2017